Dyrke mais fra frø: komplett guide for norske forhold

Søtmais (Zea mays) er fullt mulig å lykkes med i Norge når du spiller på lag med varme, lys og jevn vanning. Med riktig sortvalg, litt forkultivering og en lun vokseplass får du sprø og søte kolber som smaker milevis bedre enn butikkmais. Her får du en trinn-for-trinn guide til å dyrke mais fra frø, med konkrete mål, tidsvinduer og grep som faktisk fungerer i norsk klima.

Velg riktig type og sort

Det finnes flere typer søtmais. Klassisk søtmais merkes ofte som su i sortbeskrivelser, sukkerforbedrede som se, og supersøte som sh2. De supersøte gir svært søte kolber, men kan være mer kresne på varme. For kjøligere somre og korte sesonger lønner det seg å velge tidlige sorter med kort utviklingstid. Les alltid på posen etter stikkord som “tidlig”, “nordlig klima” eller utviklingstid 70 til 90 dager.

Viktig: Hvis du dyrker supersøte sh2-sorter samtidig med andre mais-typer, bør de isoleres i avstand (100 meter eller mer) eller i tid (blomstrer til ulike tider), ellers kan sødmen bli dårligere.

Når skal du så og plante i Norge

Mais er varmekjær. Ikke plant ut før jorda holder minst 12 til 15 grader. I Sør- og Østlandet betyr det som regel slutten av mai til midten av juni ute i friland. I Trøndelag og nordover er første halvdel av juni tryggere, særlig uten ekstra dekke. Direkte såing ute kan fungere, men forkultivering gir et tydelig forsprang.

Anbefalt tidslinje

  • Innesåing: fra slutten av april til midten av mai.
  • Utplanting: når plantene er 3 til 4 uker gamle, etter herding og når jordtemperaturen er høy nok.
  • Direkte såing ute: ofte fra siste uka i mai til første halvdel av juni i lune strøk.

Forkultivering: slik lykkes du inne

Søtmais liker å stå i ro. Potter du om for mange ganger, stanser veksten opp. Så derfor direkte i endepotten: 7 til 9 cm potter eller pluggbrett med store celler.

  • Sådybde: 3 til 4 cm.
  • Temperatur: 18 til 24 grader for spiring. Frøene spirer ofte på 5 til 10 dager.
  • Lys: så snart spirene titter opp, gi rikelig lys i vindu eller under plantelys.
  • Næring: såjord først. Etter 10 til 14 dager kan du gi svak næringsløsning annenhver vanning.
  • Herding: 5 til 7 dager ute i le for vind før utplanting.

Et lite triks er forspiring på fuktig papir et døgn før såing. Da ser du raskt hvilke frø som er livskraftige.

Direkte såing ute

Velg en solstekt, lun plass. Jorda bør være svart og varm. Legg gjerne ut svart plast eller fiberduk en uke i forkant for å heve jordtemperaturen.

  • Sådybde: 3 til 5 cm i oppvarmet jord.
  • Avstand: 25 til 30 cm mellom plantene.
  • Rader: 60 til 75 cm mellom rader eller dyrk i blokk.

Ikke så én enkelt lang rad. Mais er vindpollinert, derfor gir blokksåing langt bedre bestøvning: for eksempel 4 rader med 4 til 6 planter i hver.

Jord, bed og gjødsling

Mais er en storforbruker av næring og vann. Den liker dyp, moldrik jord med god drenering.

  • pH: 6,0 til 6,8.
  • Grunnkompost: 4 til 6 liter moden kompost per kvadratmeter før planting.
  • Basengjødsling: pelletert hønsegjødsel 60 til 80 g per kvadratmeter blandes inn i overjorda før utplanting.
  • Sidedressing: når plantene er 25 til 30 cm høye og igjen ved begynnende blomstring, gi 20 til 30 g pelletert hønsegjødsel per kvadratmeter eller en flytende organisk gjødsel.

Legg gjerne gressklipp som jorddekke mellom plantene. Det holder på fukt, gir ekstra næring og hemmer ugress.

Utplanting og avstand

Plant forsiktig slik at rotklumpen ikke forstyrres. Trykk jorda godt til og vann skikkelig.

  • Plantetetthet i blokk: 30 x 30 til 35 x 35 cm fungerer godt i hobbyhager.
  • Støtte: i vindutsatte hager kan en lav levegg, maisnetting eller planting inntil et sørvendt gjerde gi ekstra le.

Vanning som gir fulle, søte kolber

Ujevn tilgang på vann gir små kolber og ufullstendig kornfylling. Sikt på 20 til 30 mm vann i uka totalt fra regn og vanning. I varme perioder kan det trenges mer.

Ekstra viktig: Vann jevnt i blomstringen, det vil si når hannblomstene (dusken på toppen) og hunnblomstene (silken i kolbeskjeden) er aktive. Jorddekke hjelper mye.

Blomstring og pollinering

Mais bestøves av vind. Pollen drysser fra duskene og lander på silketrådene. Hver silketråd leder til ett korn. Dårlig pollinering gir hull i kolben.

  • Dyrk i blokker, ikke enkeltrad.
  • Rist forsiktig på plantene i tørt vær midt på dagen for å hjelpe pollenet å falle.
  • Ved dårlig vær i blomstringen kan du håndpollinere: rist pollen fra duskene over silken.

Temperatur, dekke og mikroklima

I kjølige somre lønner det seg å jobbe med varmen.

  • Fiberduk eller veksttunnel over plantene de første ukene ute gir raskere vekst.
  • Svart plast eller mørk jordduk varmer jorda og holder på fukt.
  • Sørvendt vegg, steinmur eller opphøyde bed gir merkbart bedre mikroklima.

Skadedyr og utfordringer

  • Snegler: kan gnage småplanter. Håndplukk, barrierer og jernfosfat-basert åte fungerer.
  • Fugler: kan trekke i småplanter og silketråder. Bruk nett ved behov.
  • Rådyr: liker bladverket. Gjerde eller luktbaserte midler kan redde avlingen.
  • Kald jord og næringsmangel: gir lilla blader og stans i vekst. Vent med utplanting og følg gjødslingsplanen.

God drenering er nøkkelen. Vannmettet jord gir svak rotutvikling og gir lett legde i vind.

Samplanting i kjøkkenhagen

Den klassiske “tre søstre” med mais, bønner og squash kan fungere, men tenk plass og lys. Maisen gir støtte til klatrebønner, squash dekker jorda. I små bed er det ofte bedre med buskbønner rundt maisen for å unngå at ranker skygger for mye.

Dyrking i krukker

Det går, men krever store volum og mye vanning.

  • Beholder: minst 40 til 60 liter per 3 planter.
  • Medium: næringsrik og godt drenert krukkeblanding.
  • Vanning: oftere, gjerne drypp eller selvvanningskasse.

Når er maisen klar til høsting

Tiden fra spiring til høsting ligger ofte på 70 til 90 dager for tidlige sorter i Norge, avhengig av vær og mikroklima. Se etter:

  • Silken på kolben er brun og tørr, men fortsatt litt fuktig innerst.
  • Klemetest: dra forsiktig tilbake kolbeskjeden og klem et korn. Pipler det melkehvit saft, er den perfekt.
  • Kornfyllet: kornene skal være svulmende og tette i rekker.

Høst om morgenen når sukkerinnholdet er høyest. Vri kolben av i en skarp bevegelse. Spis så fersk som mulig, gjerne samme dag. Sukker omdannes raskt til stivelse.

Lagring og tilberedning

Oppbevar kolbene i kjøleskap i plastpose hvis de ikke skal spises samme dag. De holder kvaliteten 2 til 3 dager. For frysing: forvell kolbene i 3 til 5 minutter, avkjøl, tørk og frys hele kolber eller skjær av kornene.

Frøavl og kryssing

Søtmais krysspollinerer lett. Ønsker du å ta egne frø, må du:

  • Velge en åpen-pollinert sort.
  • Isolere i avstand fra annen mais i nabolaget.
  • La kolbene sitte til de er helt modne og tørre på planten før du tar ut frøene.

For de fleste hobbydyrkere lønner det seg å kjøpe ferske frø årlig, spesielt av moderne hybrider.

Popcornmais og prydmais

Popcornmais og prydmais dyrkes på samme måte, men høstes tørt. La kolbene tørke helt på planten eller ettertørk inne på et luftig, tørt sted til kornene lett slipper fra kolben. Pop corn i gryte eller maskin når fuktinnholdet er riktig.

Ofte stilte praktiske mål og huskeregler

  • Sådybde: 3 til 4 cm inne, 3 til 5 cm ute.
  • Plantetetthet: 25 til 35 cm mellom planter i blokk.
  • Radavstand: 60 til 75 cm eller blokkplanting med 30 til 35 cm mellomrom begge veier.
  • Vannbehov: 20 til 30 mm per uke, mer i varme perioder.
  • Jordtemp ved utplanting: minst 12 til 15 grader.
  • Ekstra varme: fiberduk, svart plast, sørvendt plass.

Med tidlige sorter, en varm plass og jevn oppfølging er søtmais i Norge både overkommelig og tilfredsstillende. Det som avgjør mest er varme og jevn fukt, samt god pollinering gjennom blokkplanting. Da får du fulle, søte kolber som gjør sensommeren bedre.